Jó tudni

Dugulások megelőzése a háztartásokban!

Mosogató:

Lehetőleg mindig forró és folyó víz segítségével mosogassunk és a mosogatószer ne tartalmazzon mást, mint ami a mosogatáshoz, zsíroldáshoz megfelelő. Ne tartalmazzon balzsamot és hasonló kézkímélő szereket, mert ezek a lefolyócső falán lerakódnak és dugulást okozhatnak. A mosogatni kívánt edényből, mosogatás előtt, papírtörlő segítségével, távolítsuk el az ételmaradék nagy részét, mert a zsír és a szilárd hulladék duguláshoz vezethet.

Mosdó:

A mosdónál szinte mindenféle szennyeződés előfordul, haj, szilárd szennyeződés, szappan és a folyékony szappan, szépségápolási kozmetikumok, fogkrém és sorolhatnánk a végtelenségig. Mint azt tudjuk, itt nem nagyon tudunk a szennyeződéssel vigyázni, hiszen mosdóról van szó. De annyit tehetünk, hogy forró és folyó víz mellett végezzük a tevékenységet és a lehető legkevesebb szilárd szennyeződést juttassunk a mosdó lefolyójába.

Zuhanytálca, fürdőkád:

Ezeknél a szanitereknél a forró és folyó víz használata elegendő, de itt a tisztálkodó szerek és a szilárd szennyeződések, haj és gyakran a mosógép öblítő csövének belevezetése okozhatja a dugulás problémáját. A dugulás megelőzés érdekében, inkább használjuk természetes összetevőket tartalmazó tisztálkodó szereket és a mosógép ürítő csövét inkább a WC-hez csatlakoztassuk, a nagyobb lefolyó keresztmetszet miatt. Így kevésbé szennyeződik a fürdőkád, vagy a zuhanytálca lefolyó csöve.

WC:

Itt a nagyobb keresztmetszet miatt a lefolyó csövében nehezebben alakul ki a dugulás. Bár ne higgyük, hogy nem dugulhat el! Ennek a szaniternek a dugulás megelőzése érdekében is sokat tehetünk. Kevesebb toalettpapír használata és manapság kapható, vízben oldódó változat lehet a praktikus megoldás. A nedves törlőkendő a WC legnagyobb ellensége, ezt soha ne a WC-be dobjuk használat után, hanem a szemetesbe. A háztartási hulladékot, ételmaradék, macskaalom és egyéb hulladékot, a szemetesbe tegyük. Ennek tudatában már eleget tettünk azért, hogy később alakuljon ki a dugulás, vagy soha.

Házi praktikák a dugulás megszüntetéséhez. Duguláselhárítás házilag.

Minden dugulás más és más beavatkozást igényel. Ha már azt látjuk, hogy nem a megszokott módon távozik a víz a lefolyón keresztül, biztos hogy dugulás elé nézhetünk. Itt kezdődhet a duguláselhárítás házilag. Ha a víz lassan távozik a lefolyón keresztül, az első lépesünk legyen az, hogy igazán forró vízzel próbáljuk a lefolyón keresztül a lerakódott szennyeződést feloldani. Valószínűleg, ha a lerakódás kezdeti és forró vízzel oldható, megoldódik a probléma. Ha mégsem, akkor az összes háztartásban fellelhető szódabikarbóna és ecet keveréket használjuk.

Mégpedig a következőképpen: Szórjunk legalább 3 tasak szódabikarbónát a lefolyó nyílásába, öblítsük le kevés forró vízzel és öntsünk utána legalább fél liter háztartási ételecetet, hagyjuk kb 20 percet hatni a keveréket és forró vízzel öblítsük a lefolyót. Ha ez a beavatkozás sem vezetett eredményre, akkor boltokban beszerezhető duguláselhárító folyadékot szerezzünk be.

Soha ne többféle és minőségű folyadékot vásároljunk, mert a többféle duguláselhárító folyadék kölcsönhatásba léphet és még nagyobb bajt okozhat.
Tehát: A beszerzett egyféle márkájú és minőségű folyadékot öntsük a lefolyóba és hagyjuk egy éjszakát dolgozni, majd forró vízzel öblítsük a dugulást valószínűleg elhárítva.
Ha ez sem vezetett eredményre, akkor szerelni kell, vagy duguláselhárító szakembert hívni. Ha mégis úgy dönt hogy szakembert nem hív, tovább próbálkozni már nem igazán érdemes, de a kitartó próbálkozás eredményt hozhat a bűzelzáró vagy a szifon leszerelésével és tisztításával. Ha így tesz, óvatosan szerelje le a szifont, vagy a bűzelzáró elemet és alaposan tisztítsa ki, majd óvatosan és a tömítésekre figyelve, szerelje vissza és következhet a teszt. Sokszor ezek a duguláselhárító beavatkozások megoldják a problémát. De ha még mindig fenn áll a dugulás problémája, akkor jöhet az utolsó próbálkozás. Pénztárca kézbe és slusszkulcs a kézbe. Irány egy barkácsáruház, csőgörény duguláselhárító beszerzése.

Csőgörény használata:

A szifont vagy a bűzelzárót a fentiekben említett módon távolítsuk el és a csőgörényt a kialakításának köszönhetően, helyezze a falon elhelyezkedő lefolyó bemeneti nyílásába és folyamatos befelé tolás mellett körbe-körbe tekerő mozdulatokkal, óvatosan haladjunk előre és néha vissza. Ha úgy gondoljuk, hogy végig tisztítottuk a tisztítandó szakaszt, tesztelhetjük a munka eredményét. Öntsünk vizet a cső nyílásába és ha a víz távozik és fura bugyogó hangok nem hallatszanak, akkor sikeres volt a duguláselhárító beavatkozás. Ha nincs siker, nem sikerült a duguláselhárítás házilag, akkor hívjon duguláselhárítást végző szakembert. Hívjon minket ! Tisztán, gyorsan, garanciával elhárítjuk a duguláselhárító készülékeinkkel.

Jó tudni
4.8 (96.15%) 26 szavazat
Call Now Button